Pásová, svahová sekačka na dálkové ovládání

Pásová, mulčovací sekačka RV-LM 54

Svahová, mulčovací sekačka na dálkové ovládání

.

,

 

Pro sezónu 2025 jsme pro naše zákaníky připravili zmodernizovanou verzi oblíbených pásových sekače na dálkové ovládání – Dabaki RV-LM 54.

Sekačky RV-LM 54 jsou určeny k údržbě, sekání, mulčovaní porostů a to i ve svažitém terénu. Pásový podvozek je schopen překonat i velké svahy. Svahová dostupnost sekačky je limitována rozložením těžiště. Motor i podvozek jsou schopni poslat sekačku i do takového náklonu, kdy hrozí její převrácení. Další limitem svahové dostupnosti je konstrukce motoru s mazáním rostřikem. Sekačka by neměla být dlouhodobě nakloněna ve svahu vyšším než 30″. V normálních podmínkách to není výrazné omezení. Ve svazích se sekačka obvykle pohybuje všemi směry a často se tak mění její náklon.

Jaká je tedy svahová dostupnost sekačky na dálkové ovládání?

V této otázce se liší informace od výrobce motorů (sklon 30″) a od výrobce sekaček (sklon 40″). Při testování jsme sekačky poslali na svah cca 38″. To je svah, který byste nechtěli sekat strunovým křovinořezem. Pojezdové elektromotory a pásy neměly sebemenší problém, ale sekačky byla na hranici převrácení. Rozhodně je vhodnější vyjíždět velké svahy “pozadu”, tedy těžší částí sekačky (s akumulátory)  proti svahu. Při jízdě po vrstevnici  není problém, ale otáčení sekačky doporučujeme vždy pouze zadní částí proti svahu. Problém s  mazáním motoru rozstřikem jsme nezaznameli, žádný náš zákazník s tím neměl problém.

 

Elektrická soustava – Sekačka Dabaki RV-LM 54 má oproti běžným sekačkam 24 V elektrickou soustavu. Pohon pojezdových, bezkartáčových 24 V elektromotorů zajišťují dva 12V akumulátory, zapojené do série (24V).

Jaká je výhoda 24 V elektrické soustavy ?

Všeobecně se tvrdí, že čím více Voltů – tím lépe. My jsme více farmáři, zemědělci, technici a “opraváři zemědělských strojů” ,  než elektro-inženýři. Doporučujeme vám, více informací si dohledat u strýčka “Google”, nebo se informovat u odborníků.    (“By the way”) – pokud nám pošlete více relevantních informací – rádi je zde uvedeme. 

Jaké jsou výhody bezkartáčových motorů ?

Dle informací od odborníků by bezkartáčové motory měly mít delší, bezporuchuvou životnost. Ale – během několikatého prodeje sekaček se standardními elektoromotory jsme nezaznamenali jediný problém. (Vyjma přídavných převodovek namontovaných přímo na elektromotoru, ale to je samostná kapitula).

Jaké jsou nevýhody bezkartáčových motorů ? 

Během testování (a i dle informací od zákazníků, kteří používají obě verze sekaček) jsme zaznamenali, že bezkartáčové motory reagují na povely dálkového ovladače trochu odlišně, jakoby se zpožděním. Může se ale jednat pouze o  subjektivní pocit. Nicméně, zákazníci, kteří používají sekačky s bezkártáčovými motory nemají sebemenší problém. 

 

Motor – Po dohodě s výrobcem a na přání našich zákázníků jsme se rozhodli osadit sekačku 4-taktním motorem Loncin 224 ccm s výkonem 6 HP. Tyto motory jsou pověstné svojí spolehlivostí, dlouhou životností, malými nároky na údržbu a seřizování,.  Jsou používány v celé řadě sekaček a další zahradní techniky.

Je motor s obsahem 224ccm a výkonem 6 HP dostatečný pro sekačku na dálkové ovádání RV-LM 54 dostatečný?

Většina výrobců sekaček na dálkové ovládání s pracovním záběrem 50 – 55 cm osazují sekačky motorem o obsahu 196 ccm a výkonu 5 HP (3,7 kW). My jsme, na přání českých zákazníků, ale i dle našeho názoru osadili sekačky motorem 224 ccm, 6HP. Bohužel – rozmohl si nám tady takavý nešvar, že někteří prodejci úmyslně uvádí v tabulkových hodnotách zkreslené údaje (papír snese všechno). Rozhodně nebudeme podceňovat iteleginci  našeho zákazníka tvrzením, že čínský výrobce dováží motory vyrobené v Japonsku.  Ani nebudeme na čínské motory lepit vlastní nálepky s logem světoznáných firem a smyšleným výkonem. 

Je u motorů Loncin  224 nutný starter? 

Výrobce dodává obě verze motorů – se starterem i bez. Startování elektrickým starterem je určitě pohodlnější a komfortnější. Ruční startování šňůrou ale není namáhavé, motory lze obvykle nastartovat na jedno zatažení. U sekaček se nepředpokládá časté startování, jako u sekaček s vysypatelným košem. 

Sekací ústrojí – standardně výrobce dodává sekačky s jedním držákem osazeným dvojicí, volně uchycených nožů. Nože jsou oboustranně brousitelné. Sekačky je také možné osadit jedním pevným nožem, nebo sakacím talířem se čtyřmi volně uchyceným noži.

Jaké sekací ústrojí je nejvhodnější pro pásové sekačky na dálkové ovládání?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Záleží na více faktorech a osobních zkušenostech obsluhy. Z naše pohledu se nám jako nejvhodnější zdá systém jednoho držáku s dvěma, volně uchycenými noži.

Výšková stavitelnost – Sekačky na dálkové ovládání RV-LM 54 jsou v základní verzi vybaveny dvěma elektromotory pro plynulé nastavení výšky sekání. Výšku lze během provozu plynule měnit dálkovým ovladačem. Maximální výška je cca 10 cm. Nejvyšší nastavení se používá v neznámém, nebo přerostlém porostu. Nejnižší nastavení je vhodné na sekání nízkých porostů. Sekačka je schopna posekat trávník, esteticky stejně, jako ruční sekačky.

Je vhodnější dálkově ovládaná nastavitelná výška sekání oproti ručnímu, šroubovému ?

Jednoznačně je pohodlnější nastavitelná výška elektromotory. Během práce potřebujete operativně nastavovat výšku. Šroubové táhlo je nepraktické – musíte vypnout motor a obě šroubovnice složitě nastavovat do stejné výšky. Pozor – nastavení pracovní výšky dálkovým ovladačem vždy provádějte v blízkosti sekačky. Na delší vzdálenost je těžké odhadnout správnou výšku a snadno spustíte motor se sekacím ústrojí příliš nízko. 

 

<p>Sekačka na dálkové ovládání <strong>Dabaki RV-LM 57</strong> je samostatný stroj.</p>
<p>Je určena k mulčování porostů ve svahovitých a těžko dostupných terénech.</p>

Sekačka na dálkové ovládání Dabaki RV-LM 57 je samostatný stroj.

Je určena k mulčování porostů ve svahovitých a těžko dostupných terénech.

<p>Sekačku pohání oblíbený a spolehlivý 4-taktní motor <strong>Loncin 224 ccm</strong>.</p>
<p>Motor přímo pohání sekací ústrojí a řemenovým převodem výkonný alternátor po dobíjení baterii.</p>

Sekačku pohání oblíbený a spolehlivý 4-taktní motor Loncin 224 ccm.

Motor přímo pohání sekací ústrojí a řemenovým převodem výkonný alternátor po dobíjení baterii.

<p><strong>Dva bezkartáčové, 24 V elektromotory</strong> zajišťují pojezd sekačky.</p>
<p>Celá elektrosoustava pracuje v <strong>24 voltech</strong> a je přímo napájena dvojicí akumulátorů.</p>

Dva bezkartáčové, 24 V elektromotory zajišťují pojezd sekačky.

Celá elektrosoustava pracuje v 24 voltech a je přímo napájena dvojicí akumulátorů.

<p><strong>Pracovní výšku</strong> lze plynule nastavovat <strong>elektromotory</strong> ovládanými dálkovým ovladačem.</p>
<p>Pracovní výšku lze nastavit i během sekání.</p>

Pracovní výšku lze plynule nastavovat elektromotory ovládanými dálkovým ovladačem.

Pracovní výšku lze nastavit i během sekání.

<p><strong>Sekací ústrojí</strong> mulčovací sekačky na dálkové ovládání troří <strong>držák nožů</strong> a <strong>dva oboustranné, brousitelné nože.</strong></p>
<p>Nože jsou na držáku volně uchyceny.</p>

Sekací ústrojí mulčovací sekačky na dálkové ovládání troří držák nožů a dva oboustranné, brousitelné nože.

Nože jsou na držáku volně uchyceny.

<p>Ovládání sekačky <strong>dálkovým ovládačem</strong> je jednoduché a naprosto intuitativní.</p>
<p>Obsluha si obvykle osvojí ovládání během několika málo minut.</p>

Ovládání sekačky dálkovým ovládačem je jednoduché a naprosto intuitativní.

Obsluha si obvykle osvojí ovládání během několika málo minut.

Fotogalerie